Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiśniowy tort na maślance"
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 24
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 522
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 24
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 522
Składniki
Spód biszkoptowy (ew. małe okrągłe biszkopciki) ułóż w tortownicy. Wiśnie umyj, wydryluj. Do garnka wlej 1 i 2/3 szkl. wody. Dodaj 3 łyżki cukru. Zagotuj. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/2 szkl. wody. Wlej do wrzątku. Mieszając, zagotuj. Dołóż wiśnie. Gotuj jeszcze minutę. Odstaw do wystudzenia. Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na 10 minut.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Maślankę roztrzep widelcem, połącz z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj z masą śmietanowo-maślankową.
Połowę kremu rozsmaruj na biszkopcie. Schładzaj 30 minut. Potem wyłóż masę wiśniową i resztę kremu. Włóż do lodówki na 2 godziny. Zalej galaretką i schładzaj kolejne 2 godziny. Udekoruj np. bitą śmietaną, wiśniami oraz miętą.Źródło: Naj