Do góry

Desery Przepis na:

WuZetka

WuZetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 299

Dodano:

Odsłon: 64291

Proste i b,b. pyszne

Składniki

  • jajka, 8 szt.
  • cukier, 1 szkl. +2 łyżki do ponczu
  • Mąka pszenna, 7 łyżek
  • kakao, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • śmietana 36%, 1 litr+ 3 łyżki do polewy czekoladowej
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • cukier puder, 3 łyżki
  • Rum/spirytus, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • czekolada deserowa, 200g.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
WuZetka

Przygotowanie

  1. CIASTO:żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel.Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli.Mąkę,kakao i proszek przesiać i dodać do żółtek.Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać wszystko łyżką(nie mikserem!).Piec w temp. 200 st.C 30-40 min.(do"suchego patyczka").Po wyjęciu i wystygnięciu przekroić na pół.

  2. PONCZ:Do 2 szkl. ciepłej wody dodajemy cukier,sok z cytryny i rum.Takim ponczem nasączamy obydwie połowy ciasta(ciasto do WuZetki musi być mocno mokre,dokładnie nasączone)

  3. BITA ŚMIETANA:żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody,odstaawić,żeby ZUPELNIE wystygła(ale uważajmy,żeby się nie ścięła!).Kiedy żelatyna stygnie,ubijamy śmietanę,dodając pod koniec cukier puder .Cały czas ubijając dodajemy powolutku ZIMNĄ żelqatynę.

  4. POLEWA:czekoladę połamać na kawałki,dodać 3 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej(mały garnuszek z czekoladą i śmietaną wstawiamy do większego garnka z wodą,która ały czas się gotuje).

  5. Mocno nasączone ponczem,przełożone bitą śmietaną ciasto,polewamy polewą i kroimy na kwadraty(u mnie 12).Na każdym ciastku wyciskamy"kleksik" z bitej śmietany.

  6. SMACZNEGO:-)) A;przepis zaczerpnęłam z blogu GOTUJĘ BO LUBIĘ

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń