Do góry

Desery Przepis na:

Wyborny tort śmietanowo-wiśniowy

Wyborny tort śmietanowo-wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Wyborny tort śmietanowo-wiśniowy"

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 3 op. śmietan-fixu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 blat biszkoptowy
  • 1/2 szkl. mocnego naparu herbaty z sokiem z 1/2 cy tryny
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 op. polewy czekoladowej
  • cukier puder do oprószenia
  • płatki migdałowe
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wyborny tort śmietanowo-wiśniowy

Przygotowanie

  1. Przygotuj ptysie: 1 szkl. wody zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę. Mieszając energicznie, podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudź je i zmiksuj na gładką masę z jajkami (wbijaj je kolejno i każde dokładnie miksuj). Na wyłożoną pergaminem blachę nakładaj po łyżeczce ciasta, zachowując odstępy. Piecz ptysie 20 min w 210 st. Ostudź na kratce.

  2. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij, dodając cukier puder i zagęstniki. Połowę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z cienką długą końcówką. Wbijaj ją po kolei w każde ciastko i napełniaj kremem.

  3. Na paterze połóż biszkopt, nasącz go herbatą. Kilka ptysiów odłóż, resztę rozłóż na biszkopcie. Pomiędzy nałóż dżem. Ciastka przykryj pozostałą ubitą śmietaną. Posmaruj nią także bok powstałego tortu. Schłodź. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Zimną polej torcik.

  4. Wierzch udekoruj odłożonymi ptysiami. Boki posyp zrumienionymi na suchej patelni migdałami. Ponownie schłodź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń