Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyborny tort śmietanowo-wiśniowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Przygotuj ptysie: 1 szkl. wody zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę. Mieszając energicznie, podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudź je i zmiksuj na gładką masę z jajkami (wbijaj je kolejno i każde dokładnie miksuj). Na wyłożoną pergaminem blachę nakładaj po łyżeczce ciasta, zachowując odstępy. Piecz ptysie 20 min w 210 st. Ostudź na kratce.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij, dodając cukier puder i zagęstniki. Połowę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z cienką długą końcówką. Wbijaj ją po kolei w każde ciastko i napełniaj kremem.
Na paterze połóż biszkopt, nasącz go herbatą. Kilka ptysiów odłóż, resztę rozłóż na biszkopcie. Pomiędzy nałóż dżem. Ciastka przykryj pozostałą ubitą śmietaną. Posmaruj nią także bok powstałego tortu. Schłodź. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Zimną polej torcik.
Wierzch udekoruj odłożonymi ptysiami. Boki posyp zrumienionymi na suchej patelni migdałami. Ponownie schłodź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina