Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to doskonały wypiek zarówno do szkoły, jak i na drugie śniadanie. Moim zdaniem taka zakręcona drożdżówka posmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Zachwyt, że zostało to zrobione samodzielnie wynagrodzi czas spędzony przy tym wypieku. Nie ma co ukrywać, aby przygotować taki wypiek musimy poświecić kilka godzin. Jednak smak i to, że zostało przygotowane samodzielnie wynagradza wszystko.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.
Zapraszam na mojego bloga !