Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to doskonały wypiek zarówno do szkoły, jak i na drugie śniadanie. Moim zdaniem taka zakręcona drożdżówka posmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Zachwyt, że zostało to zrobione samodzielnie wynagrodzi czas spędzony przy tym wypieku. Nie ma co ukrywać, aby przygotować taki wypiek musimy poświecić kilka godzin. Jednak smak i to, że zostało przygotowane samodzielnie wynagradza wszystko.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1700
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1496
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1479
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1719
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1700
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1496
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1479
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1719
Składniki
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.
Zapraszam na mojego bloga !