Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ryżowa pod obłoczkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 199
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 29
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 199
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Zagotuj mleko. Wsyp do niego ryż, wiórki kokosowe i sporą szczyptę soli. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 30 minut.
Śliwki przełóż na sitko, by ociekły. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj z białym cukrem i dodaj do kokosowego ryżu. Dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem.
Nałóż do niej ryż i śliwki. Białka ubij cukrem brązowym i waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Bezę wyłóż na śliwki. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 10 min w temp. 200oC.Źródło: Naj