Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowity, mocno kokosowy smak, idealny do popołudniowej kawy.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 636
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 441
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1562
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 636
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 441
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1562
Składniki
Ubijamy białka i włączamy piekarnik na 180oC
Do białek wlewamy joghurt naturalny i miksujemy razem,
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.
W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietankę, cukier waniliowy. Gdy masło się połączy ze śmietanką dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder, energicznie mieszamy, aż masa nabierze bardzo gęstej konsystencji. Jeżeli wyszła za rzadka, czekamy aż ostygnie i dodajemy masła.
Ciasto zrobione wcześniej wylewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok 30 minut.
Gdy ciasto nabierze ładnego, złotego koloru wyciągamy i smarujemy nadzieniem, kropimy trochę sokiem z cytryny i opcjonalnie posypujemy makiem. Zwijamy naszego zawijasa i kroimy na skos. Posypujemy cukrem pudrem. Idealnie pasuje do kawy bądź lemoniady.