Do góry

Przekąski Przepis na:

Drobiowy pasztet z galaretką rabarbarową

Drobiowy pasztet z galaretką rabarbarową

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 4547

Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma bardzo polski smak, jest idealnym wiosennym akceten do deserów czy dań wytrawnych. Tak w ogóle…co za dziwna roślina… Zaczynajmy!

Składniki

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 5 łyżek burbonu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek burbonu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 szkl posiekanego w grube plasterki rabarbaru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki agar agar lub żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Oczyść wątróbkę i namocz w mleku. Podsmaż cebulę na oleju kokosowym i łyżce masła, następnie dodaj wątróbkę, ale uważaj aby nie przesmażyć jej. Odstaw i ostudź składniki. Na patelnię wlej burbon i podpal do wypalenia alkoholu – mały show, ale uwaga na włosy:) Resztki wlej do odpoczywającej wątróbki.

  2. 2. Zblenduj wszystko na gładką masę i odłóż do naczynia, ja użyłem słoika.

  3. 3. Galaretka: do rondla wrzuć rabambar, wodę, cukier – poczekaj aż zmięknie i dodaj rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody agar agar i zagotuj. Agar jest genialnym rozwiązaniem i zamiennikiem żelatyny, nie dość, że wegetariański odpowiednik, to gęstnieje kiedy jes jeszcze ciepłym płynem!

  4. 4. Zalej pasztet i odstaw do ostygnięcia i ochłodzenia w lodówce. Serwój z pieczywem lub w wersji ‚zdrowszej’-jeśli potrawa z pasztetu może taka być:) z surowymi warzywami. Z palaca też dobrze smakuje ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 maja 2015 Świetna, oryginalna i bardzo smaczna propozycja :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń