Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz oddziela się od mięsa i a my go wylewamy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5582
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1067
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12137
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5152
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1499
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5582
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1067
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12137
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5152
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1499
Składniki
Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę. Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h.
Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem. Zamykamy szynkowar i parzymy mięso. Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC. W praktyce zajęło mi to ponad 2h. Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy. Wkładamy wszystko do lodówki na 12h. Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy. Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę. Smacznego!! Po więcej przepisów i wartości kaloryczne dań zapraszam na mojego bloga.