Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz oddziela się od mięsa i a my go wylewamy.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 125
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104470
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9009
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 125
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104470
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9009
Składniki
Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę. Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h.
Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem. Zamykamy szynkowar i parzymy mięso. Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC. W praktyce zajęło mi to ponad 2h. Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy. Wkładamy wszystko do lodówki na 12h. Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy. Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę. Smacznego!! Po więcej przepisów i wartości kaloryczne dań zapraszam na mojego bloga.