Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący pasztet z soi to pyszny, a zarazem zdrowy dodatek na kanapki.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Składniki
Soję zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na noc (około 12 godzin). Gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła ( ja dolewam dodatkowo trochę świeżej wody). Ugotować al dente.
Pieczarki oraz marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać . Paprykę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Warzywa należy przesmażyć na patelni zaczynając od cebuli, gdy już będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki, po chwili dodajemy marchew, czosnek oraz połowę natki pietruszki. Smażymy, aż odparuje woda, następnie studzimy warzywa.
Do ugotowanej i przestudzonej soi wbijamy jajka i blendujemy tak, aby było widać kawałki soi. Do zblendowanej soi dodajemy przestudzone warzywa, papryke, pozostała część natki pietruszki, bułkę tartą oraz doprawiamy do smaku.
Blachę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do gotowej blachy przekładamy przygotowaną masę. Piekarnik nagrzewamy na 185 stopni i pieczemy ok. 40 - 50 minut. (najlepiej sprawdzić czy pasztet jest już gotowy wykałaczką)