Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowicie pachnąca rolada... przepis wart wypróbowania - znakomicie wkomponował się w weekendowe menu. Smakuje równie dobrze na ciepło - jak i na zimno ;-)
Schab rozkroić tak, aby powstał duży płat (lub dwa mniejsze - ja wolę tą wersję - robię dwie mniejsze roladki, które szybciej się pieką i są lepsze do krojenia). Lekko rozbić, oprószyć przyprawami - zawinąć w roladę i potem w folię spożywczą - wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Pomidory odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki - jeśli są zbyt duże - i układamy na schabie. Na pomidory zetrzeć ser na tarce. Ciasno zawinąć roladę i obwiązać nicią. Można z wierzchu posypać jeszcze troszkę ulubionymi przyprawami, ziołami.
Roladę (lub rolady) włożyć do żaroodpornego naczynia natłuszczonego oliwą z zalewy z pomidorów. Piec ok. godzinę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (ok. 180 st.C ) Ja ok. dwóch razy obracam rolady podczas pieczenia i polewam sosem). Po godzinie naczynie odkryć i piec jeszcze ok. 15 minut, również podlewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Podany czas jest orientacyjny - należy uważać, aby rolady nie przesuszyć - jeśli ma być odgrzewana - skrócić czas podczas pierwszego pieczenia.
U mnie rolada podana została z ugotowanymi na parze ziemniaczkami i surówką z pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, czerwonej cebulki i znacznej ilości natki pietruszki.
Smacznego ;-)
P.S. Pomysł zaczerpnięty z Przyślij przepis.
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 187
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 23
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 81
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 57
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13294
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5230
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 187
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 23
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 81
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 57
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13294
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5230
Składniki
Schab rozkroić tak, aby powstał duży płat (lub dwa mniejsze - ja wolę tą wersję - robię dwie mniejsze roladki, które szybciej się pieką i są lepsze do krojenia). Lekko rozbić, oprószyć przyprawami - zawinąć w roladę i potem w folię spożywczą - wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Pomidory odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki - jeśli są zbyt duże - i układamy na schabie. Na pomidory zetrzeć ser na tarce. Ciasno zawinąć roladę i obwiązać nicią. Można z wierzchu posypać jeszcze troszkę ulubionymi przyprawami, ziołami.
Roladę (lub rolady) włożyć do żaroodpornego naczynia natłuszczonego oliwą z zalewy z pomidorów. Piec ok. godzinę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (ok. 180 st.C ) Ja ok. dwóch razy obracam rolady podczas pieczenia i polewam sosem). Po godzinie naczynie odkryć i piec jeszcze ok. 15 minut, również podlewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Podany czas jest orientacyjny - należy uważać, aby rolady nie przesuszyć - jeśli ma być odgrzewana - skrócić czas podczas pierwszego pieczenia.
U mnie rolada podana została z ugotowanymi na parze ziemniaczkami i surówką z pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, czerwonej cebulki i znacznej ilości natki pietruszki.
Smacznego ;-)
P.S. Pomysł zaczerpnięty z Przyślij przepis.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2340
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2258