Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki schabowe z szynką"
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 88
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 505
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 234
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 88
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 505
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 234
Składniki
Schab oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na sześć równych plasterków.
Plastry schabu ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Oprósz z dwóch stron mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Z jednej strony posmaruj musztardą.
Na każdej porcji rozbitego schabu połóż plaster szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej). Na szynce umieść plaster mozzarelli oraz po kilka umytych i osuszonych listków szałwii. Zwijaj ciasno roladki. Spinaj je wykałaczkami lub obwiązuj nicią.
Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki). Wkładaj przygotowane roladki i smaż na rumiano, często obracając, około 10 minut. Po tym czasie mięso podlej szklanką wody i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Gotowe roladki pokrój w plasterki. Przed podaniem na stół udekoruj pozostałymi listkami szałwii. Danie najlepiej serwować z dodatkiem ugotowanego ryżu.
czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety