Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab gotowany w zalewie"
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 128
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 174
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 48
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 128
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 174
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 48
Składniki
Schab myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Mieszam wszystkie przyprawy i dokładnie nacieram mięso tą mieszanką. Odstawiam na godz. do lodówki. W tym czasie robię zalewę: łączę wszystkie jej .
Schab krótko obsmażam ze wszystkich stron na oleju (rzepakowym). Następnie wkładam mięso do zalewy, gotuję ok. 10 min od momentu wrzenia. Studzę mięso w zalewie, a potem wkładam całość do lodówki, najlepiej na noc.
Po tym czasie powtórnie gotuję schab ok. 10 min (w tej samej zalewie). Po przestudzeniu mięso wyjmuję, osuszam. Schab najlepiej smakuje następnego dnia. Mięso można także podpiec w piekarniku przez ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając je zalewą.
55 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 8-10 porcji
Monika Włudarska z JanikowicŹródło: Kobieta i życie