Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiejska mielonka z porami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3696
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3696
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
Pory starannie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz je, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pory i miesza- jąc, smaż je ok. 5 min.
Dodaj czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj patelnię i na wolnym ogniu duś pory do miękkości (ok. 10 min). Dobrze je wystudź.
Golonkę opłucz, razem z boczkiem pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przepuść je jeden raz przez maszynkę do mielenia mięsa (użyj sitka o dużych otworkach). Do grubo zmielonego mięsa dodaj ostudzone pory.
Masę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami. Starannie wymieszaj.
Foremkę keksową wysmaruj resztą masła i wysyp bułką tartą. Napełnij masą. Foremkę wstaw do nieco większego naczynia. Wlej do niego wrzątek (tyle, by sięgał do połowy foremki z mięsem). Piecz 75 min w 180 st. Ostudź, ew. udekoruj.Źródło: Tina