Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiejska mielonka z porami"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10117
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2742
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1865
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3964
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10117
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2742
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1865
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3964
Składniki
Pory starannie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz je, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pory i miesza- jąc, smaż je ok. 5 min.
Dodaj czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj patelnię i na wolnym ogniu duś pory do miękkości (ok. 10 min). Dobrze je wystudź.
Golonkę opłucz, razem z boczkiem pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przepuść je jeden raz przez maszynkę do mielenia mięsa (użyj sitka o dużych otworkach). Do grubo zmielonego mięsa dodaj ostudzone pory.
Masę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami. Starannie wymieszaj.
Foremkę keksową wysmaruj resztą masła i wysyp bułką tartą. Napełnij masą. Foremkę wstaw do nieco większego naczynia. Wlej do niego wrzątek (tyle, by sięgał do połowy foremki z mięsem). Piecz 75 min w 180 st. Ostudź, ew. udekoruj.Źródło: Tina