Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny pasztet w płaszczyku"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10450
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3075
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2179
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 849
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10450
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3075
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2179
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 849
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz i włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). Wątróbki wymocz, oczyść.
Mięso wyjmij, wywar przecedź. Bułeczki namocz w 2 szkl. wywaru. Do pozostałego wywaru włóż wątróbki, gotuj 5 minut. Mięso, wątróbki i odciśnięte bułki trzykrotnie zmiel. Wbij jajka. Masę przypraw na pikantnie, wymieszaj. Dwie podłużne foremki posmaruj smalcem, oprósz tartą bułką.
Wyłóż plasterkami boczku, tak by końce wystawały poza formę. Nałóż pasztet. Masę przykryj wystającym boczkiem. Piecz ok. 90 minut w 190°C. Podawaj np. z musztardą francuską.Źródło: Naj