Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny pasztet w płaszczyku"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 361
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1130
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49504
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1279
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 361
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1130
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49504
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1279
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz i włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). Wątróbki wymocz, oczyść.
Mięso wyjmij, wywar przecedź. Bułeczki namocz w 2 szkl. wywaru. Do pozostałego wywaru włóż wątróbki, gotuj 5 minut. Mięso, wątróbki i odciśnięte bułki trzykrotnie zmiel. Wbij jajka. Masę przypraw na pikantnie, wymieszaj. Dwie podłużne foremki posmaruj smalcem, oprósz tartą bułką.
Wyłóż plasterkami boczku, tak by końce wystawały poza formę. Nałóż pasztet. Masę przykryj wystającym boczkiem. Piecz ok. 90 minut w 190°C. Podawaj np. z musztardą francuską.Źródło: Naj