Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 2286

Pyszna i zdrowa zupa, jeszcze lepsza gotowana na wywarze z fasoli lub cieciorki. Barszcz ten przechowuje się w lodówce ponad tydzień. Można ugotować duży gar, gdy się nie ma czasu i jeść przez kilka dni.

Składniki

  • 2-2,5 l wody (lub wywaru z fasoli)
  • 3 duże buraki
  • 2 duże cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • majeranek (opcjonalnie)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, buraki i marchew obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, buraki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, wszystko razem wkładamy do garnka, solimy (duża szczypta) i dodajemy 1 łyżkę oleju. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą pół miękkie, od czasu, do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.
    Potem dolewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy krojone w drobną kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą.
    Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Ewentualnie można doprawić majerankiem (chociaż według mnie bez niego barszcz jest smaczniejszy).
    Podajemy z łyżeczką śmietany.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń