Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Brokułowa zupa na piersi kurczaka"
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 220
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 94
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 473
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 220
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 94
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 473
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 4,10 zł.
Obrane cebule podziel na ćwiartki. Marchewkę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Mięso umyj pod bieżącą wodą, pozostaw w całości. Włóż do garnka razem z cebulą, marchewką, liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu.
Wlej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie oczyść i podziel na różyczki brokuły. Pomidory umyj, pokrój na kawałki, odrzucając gniazda nasienne.
Wyjmij ugotowane mięso, pokrój na kawałki. Wywar przecedź i ponownie zagotuj. Wrzuć różyczki brokułów i pomidory. Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Osobno ugotuj makaron (wg przepisu na opakowaniu), odcedź. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj z mięsem i makaronem.
Dobrej jakości suszone liście laurowe powinny mieć oliwkowy kolor. Jeśli są brązowe, oznacza to, że dawno utraciły swój smak i aromat. Całe liście wykorzystuj do gotowania. Jeśli jednak są pokruszone, zmiel je i używaj do doprawiania gotowych potraw.Źródło: Świat kobiety