Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 3689

Co może być lepszego na koszmarnie upalne dni jak nie chłodnik :)

Składniki

  • spory pęczek koperku
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek botwinki
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypiorek
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • 7 dkg masła
  • 2 duże opakowania kefiru lub kefir i jogurt
  • ugotowane jajka lub ziemniaki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, botwinkę umyć, buraczki zetrzeć na grubych oczkach, liście pokroić. Poddusić wszystko na maśle, dodać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie, gotować kilka minut. Odstawić do przestygnięcia.

  2. Koperek i szczypiorek posiekać, ogórek i rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach, dodać do botwinki, następnie dolać kefir, doprawić do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce.
    Można podawać z jajkiem lub ziemniaczkami.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń