Zupy Przepis na:
Ezogelin - Turecka zupa z soczewicy i kaszy bulgur

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1166
Dodano: 29.09.2009
Odsłon: 10015
Składniki
- czerwona soczewica, 1/2 szklanki
- kasza bulgur, 1/4 szklanki
- cebula posiekana, 1
- koncentrat pomidorowy, 3 lyzki
- czosnek, 1 zabek
- maka, 1 lyzka
- suszona mieta, 2 lyzki
- czerwona papryka, 2 lyzki
- oliwa z oliwek, 1/2 lyzki
- woda lub bulion z kostki, 6 szklanek
- sol, do smaku
- pieprz, do smaku
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Zagotowac 6 szklanek wody lub bulionu.
-
Dodac soczewice i kasze bulgur i gotowac 20 minut.
-
Nastepnie dodac posiekana cebule oraz czosnek i sol i gotowac kolejne 10 minut.
-
W miedzyczasie zrobic zasmazke z maki i oliwy, dodac koncentrat pomidorowy, czerwona papryke oraz miete, wymieszac.
-
Zasmazke z przyprawami dodac do zupy, zagotowac, doprawic do smaku sola i pieprzem.
-
Podawac z cieplym pieczywem.
Komentarze do przepisu (3)

madziak 29 września 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda przepysznie ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

miciunia 29 września 2009Zgłoś do usunięcia
Kasza bulgur jest to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy. Mozna kupic ja w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Jesli nie uda Ci sie jej dostac mozna zastapic ja ryzem. Tez smakuje pysznie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

qrdej 29 września 2009Zgłoś do usunięcia
Jak wygląda ta kasza bulgur? czy można zastąpić ją innną kaszą?0 Kto głosował? | Odpowiedz