Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarzynowa zupa z fenkułem i selerem naciowym"
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 243
Rurki kokosowe to wyjątkowa odmiana deseru, który w podstawowej wersji wielu...
Odsłon: 1125
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 243
Rurki kokosowe to wyjątkowa odmiana deseru, który w podstawowej wersji wielu...
Odsłon: 1125
Składniki
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 150 kcal, cena 1,50 zł.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niewielką kostkę. Marchewki opłucz, oczyść i?pokrój w?drobną kostkę. Umyj i?osusz pomidory. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ posiekaj.
Obraną cebulę drobno poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Łodygi selera naciowego oczyść, usuwając ewentualne włókna, pokrój na kawałki. Listki odłóż do dekoracji. Fenkuł opłucz starannie, pokrój w cienkie paseczki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew, seler i?fenkuł. Smaż ok. 10 minut. Wrzuć ziemniaki. Całość zalej wywarem warzywnym (może być z kostki), dopraw odrobiną soli oraz czarnego pieprzu.
Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na?pozostałym maśle podduś krótko pokrojone pomidory (ok. 2 minuty). Przełóż do zupy, gotuj razem jeszcze 5 minut. Na koniec gotową zupę dopraw do smaku solą i?mielonym pieprzem. Dekoruj listkami selera i ziołami.Źródło: Świat kobiety