Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarzynowa zupa z fenkułem i selerem naciowym"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10857
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 965
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10857
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 965
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Składniki
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 150 kcal, cena 1,50 zł.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niewielką kostkę. Marchewki opłucz, oczyść i?pokrój w?drobną kostkę. Umyj i?osusz pomidory. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ posiekaj.
Obraną cebulę drobno poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Łodygi selera naciowego oczyść, usuwając ewentualne włókna, pokrój na kawałki. Listki odłóż do dekoracji. Fenkuł opłucz starannie, pokrój w cienkie paseczki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew, seler i?fenkuł. Smaż ok. 10 minut. Wrzuć ziemniaki. Całość zalej wywarem warzywnym (może być z kostki), dopraw odrobiną soli oraz czarnego pieprzu.
Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na?pozostałym maśle podduś krótko pokrojone pomidory (ok. 2 minuty). Przełóż do zupy, gotuj razem jeszcze 5 minut. Na koniec gotową zupę dopraw do smaku solą i?mielonym pieprzem. Dekoruj listkami selera i ziołami.Źródło: Świat kobiety