Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moim dzieciakom smakowała bardzo. Nie zabielałam tej zupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc zrobiłam klopsiki z mięsa wołowego. Jak dla mnie obowiązkowym dodatkiem do tej zupy jest koper, dodaje jej lekkości i aromatu. Zupa pyszna, lekka i te smaczne sycące klopsy. Myślę, że posmakuje Wam tak samo jak posmakowała mi i moim domownikom. Doprawiajcie do własnego smaku, każdy ma inne jego odczucie, więc jeśli macie jakąś swoją ulubioną przyprawę do zup, nie wahajcie się jej użyć.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 122
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 75
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 122
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 75
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Składniki
Zrobiłam klopsiki: Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na 1 łyżeczce masła, dodałam do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodałam również przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, sól i pieprz. Wyrobiłam masę i uformowałam klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam klopsy na maśle.
Ugotowałam zupę: Zagotowałam bulion i dodałam klopsiki, gotowałam je ok. 10 minut. Po tym czasie dodałam liść i ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchew, posiekanego pora, pokrojoną w słupki pietruszkę i selera. Gotowałam do miękkości. Przyprawiłam na koniec do smaku solą i pieprzem. Dodałam garść posiekanego kopru.