Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka z klopsikami

Kartoflanka z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4376

Dodano:

Odsłon: 282

Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moim dzieciakom smakowała bardzo. Nie zabielałam tej zupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc zrobiłam klopsiki z mięsa wołowego. Jak dla mnie obowiązkowym dodatkiem do tej zupy jest koper, dodaje jej lekkości i aromatu. Zupa pyszna, lekka i te smaczne sycące klopsy. Myślę, że posmakuje Wam tak samo jak posmakowała mi i moim domownikom. Doprawiajcie do własnego smaku, każdy ma inne jego odczucie, więc jeśli macie jakąś swoją ulubioną przyprawę do zup, nie wahajcie się jej użyć.

Składniki

  • 2 l bulionu
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 5 cm pora z zielonej części
  • 1 cebula
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz
  • Sól
  • Koperek
  • Na klopsiki:
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 mała cebula albo połowa dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • Masło
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kartoflanka z klopsikami

Przygotowanie

  1. Zrobiłam klopsiki:
    Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na 1 łyżeczce masła, dodałam do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodałam również przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, sól i pieprz. Wyrobiłam masę i uformowałam klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego.
    Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam klopsy na maśle.

  2. Ugotowałam zupę:
    Zagotowałam bulion i dodałam klopsiki, gotowałam je ok. 10 minut. Po tym czasie dodałam liść i ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchew, posiekanego pora, pokrojoną w słupki pietruszkę i selera. Gotowałam do miękkości. Przyprawiłam na koniec do smaku solą i pieprzem. Dodałam garść posiekanego kopru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń