Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak moja mama kupowała buraki w warzywniaku to wiadomo było, że będziemy przygotowywać barszcz albo buraczki na ciepło lub ćwikłę z chrzanem i jakoś nic innego nie przychodziło mi do głowy. Jednakże, parę lat temu odkryłam, że krem z naszego polskiego buraka w zależności od dodatków może zmieniać swoje oblicze i jest bardzo prosty do przygotowania. Czasami przygotowuję bazę zupy i potem bawię się przyprawami, w poszukiwaniu nowego smaku. Dziś w mojej ulubionej wersji z tymiankiem i prażonymi migdałami.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 94
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1348
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 94
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1348
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Buraki ugotować w skórce lub upiec w piekarniku do miękkości Rosół wlać do garnka, dodać pokrojone na małe kawałki obrane buraki Całość zblendować aż zupa będzie aksamitna i kremowa Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę rosołu lub wody i ponownie zblendować
Całość podgrzać w garnku, dodać tymianek, sól, (opcjonalnie pół chili), wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez parę minut ( nie zagotowywać)
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów aż będą złociste Krem z buraka podawać z kleksem kwaśnej śmietany i pokruszonymi uprażonymi płatkami migdałowymi