Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak moja mama kupowała buraki w warzywniaku to wiadomo było, że będziemy przygotowywać barszcz albo buraczki na ciepło lub ćwikłę z chrzanem i jakoś nic innego nie przychodziło mi do głowy. Jednakże, parę lat temu odkryłam, że krem z naszego polskiego buraka w zależności od dodatków może zmieniać swoje oblicze i jest bardzo prosty do przygotowania. Czasami przygotowuję bazę zupy i potem bawię się przyprawami, w poszukiwaniu nowego smaku. Dziś w mojej ulubionej wersji z tymiankiem i prażonymi migdałami.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 135
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1662
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 487
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15648
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 135
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1662
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 487
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15648
Składniki
Buraki ugotować w skórce lub upiec w piekarniku do miękkości Rosół wlać do garnka, dodać pokrojone na małe kawałki obrane buraki Całość zblendować aż zupa będzie aksamitna i kremowa Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę rosołu lub wody i ponownie zblendować
Całość podgrzać w garnku, dodać tymianek, sól, (opcjonalnie pół chili), wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez parę minut ( nie zagotowywać)
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów aż będą złociste Krem z buraka podawać z kleksem kwaśnej śmietany i pokruszonymi uprażonymi płatkami migdałowymi