Słodko ostra zupa z aromatycznymi przyprawami na jesienne dni :)
Krem z kukurydzy
Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka)
- 2 średnie ziemniaki
- Pół śmietany 18%
- Mała suszona papryczka chili lub pieprz cayenne
- Łyżeczka kurkumy
- Szczypta imbiru
- Sól i pieprz
Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka)
- 2 średnie ziemniaki
- Pół śmietany 18%
- Mała suszona papryczka chili lub pieprz cayenne
- Łyżeczka kurkumy
- Szczypta imbiru
- Sól i pieprz

Etapy przygotowania
Dusimy na maśle kukurydzę przez 10 min, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie przygotowujemy bulion.
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu.
Podduszoną kukurydzę dodajemy do bulionu z ziemniakami. Dodajemy połowę poszatkowanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy następne 25 min.
Przyprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki zmiękną, blendujemy całość. Podajemy z łyżką śmietany i dekorujemy zupę pozostałą papryczką chili lub słodką papryką. Najlepiej smakuje z grzankami z bułki lub chleba. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1926

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 655

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 122
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1926

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 655

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 122



Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka)
- 2 średnie ziemniaki
- Pół śmietany 18%
- Mała suszona papryczka chili lub pieprz cayenne
- Łyżeczka kurkumy
- Szczypta imbiru
- Sól i pieprz
Dusimy na maśle kukurydzę przez 10 min, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie przygotowujemy bulion.
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu.
Podduszoną kukurydzę dodajemy do bulionu z ziemniakami. Dodajemy połowę poszatkowanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy następne 25 min.
Przyprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki zmiękną, blendujemy całość. Podajemy z łyżką śmietany i dekorujemy zupę pozostałą papryczką chili lub słodką papryką. Najlepiej smakuje z grzankami z bułki lub chleba. Smacznego :)