Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orientalna zupa z soczewicy"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4331
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4331
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 500 ml wody, zagotuj. Cebulę obierz, poszatkuj. Pomidor ułóż na sicie, sparz, przelej zimną wodą, obierz. Miąższ posiekaj. Dodaj do soczewicy razem z cebulą.
Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe z puszki. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze 10 minut. Papryczki chili opłucz, przekrój na połówki, pozbaw nasionek, a potem drobno poszatkuj. Wrzuć do zupy, wymieszaj.
Jeśli zupa jest za gęsta, wlej 100-150 ml wody. Na koniec dopraw ją do smaku solą, kurkumą, kuminem, kardamonem i kolendrą. Udekoruj liśćmi kolendry.
Porcja – 230 kcal, cena 2,60 zł, 4 porcje czas ok. 40 min.Źródło: Świat kobiety