Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, lekkostrawna zupka, dobra szczególnie na zimę. Łatwa w przygotowaniu i tania, szczególnie jak się ma swoje własne kiszone ogórki.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 143
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28217
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 143
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28217
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Składniki
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy łyżkę oleju, sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać łyżkę płatków drożdżowych (wzmacniają walory smakowe).
Tym czasem obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Do miękkich warzyw dodajemy około 4 l wody (można więcej lub mniej, w zależności kto jaką gęstość preferuje), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, ryż, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki i ryż się ugotują.
Następnie dodajemy starte kiszone ogórki, pieprz ziołowy i doprawiamy śmietaną. Trzymamy jeszcze z 5 minut na ogniu. Zupa gotowa. Posypujemy na talerzu natką pietruszki. Smacznego :)