Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 1539

Sycąca, lekkostrawna zupka, dobra szczególnie na zimę. Łatwa w przygotowaniu i tania, szczególnie jak się ma swoje własne kiszone ogórki.

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 4-5 łyżek stołowych ryżu
  • ogórki kiszone 0,5 kg
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • liść liść laurowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie
  • ewentualnie płatki drożdżowe
  • około 4 l wody
  • śmietana zwykła lub dla vegan - sojowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy łyżkę oleju, sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać łyżkę płatków drożdżowych (wzmacniają walory smakowe).






  2. Tym czasem obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

  3. Do miękkich warzyw dodajemy około 4 l wody (można więcej lub mniej, w zależności kto jaką gęstość preferuje), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, ryż, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki i ryż się ugotują.

  4. Następnie dodajemy starte kiszone ogórki, pieprz ziołowy i doprawiamy śmietaną. Trzymamy jeszcze z 5 minut na ogniu. Zupa gotowa. Posypujemy na talerzu natką pietruszki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń