Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, lekkostrawna zupka, dobra szczególnie na zimę. Łatwa w przygotowaniu i tania, szczególnie jak się ma swoje własne kiszone ogórki.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 76
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 76
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy łyżkę oleju, sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać łyżkę płatków drożdżowych (wzmacniają walory smakowe).
Tym czasem obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Do miękkich warzyw dodajemy około 4 l wody (można więcej lub mniej, w zależności kto jaką gęstość preferuje), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, ryż, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki i ryż się ugotują.
Następnie dodajemy starte kiszone ogórki, pieprz ziołowy i doprawiamy śmietaną. Trzymamy jeszcze z 5 minut na ogniu. Zupa gotowa. Posypujemy na talerzu natką pietruszki. Smacznego :)