Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa waniliowa z chmurkami"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7892
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 303
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7892
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 303
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do miski, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypując 2 łyżki cukru. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier z prawdziwą wanilią oraz pozostały cukier, zagotuj.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Łyżką nabieraj małe porcje piany i układaj je na powierzchni mleka. Po około 3 minutach delikatnie przełóż pianki na drugą stronę i gotuj jeszcze ok. 2 minuty. Przełóż na talerz.
Żółtka włóż do kubeczka lub miseczki, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Powoli, ciągle mieszając, wlej do nich 1-2 łyżki gorącego mleka. Zahartowane żółtka przelej do gorącego mleka. Wciąż mieszając zagotuj, aż zupa lekko zgęstnieje.
Przelej na talerze, udekoruj piankowymi chmurkami. Podawaj na ciepło lub zimno. Zupę możesz udekorować świeżymi owocami i płatkami migdałowymi.
15 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie