Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z knedlikami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 365
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 365
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Warzywa obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z włoszczyzny pokrój w mniejsze kawałki lub talarki. Kapustę drobno poszatkuj.
Umyte mięso włóż do garnka. Wlej 2 i 1–3 l wody, dodaj warzywa z włoszczyzny, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Gotuj na średnim ogniu 45-60 minut (aż mięso zmięknie). Następnie dodaj ziemniaki, gotuj aż zmiękną (10-15 minut). Na koniec dodaj poszatkowaną kapustę, gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla lub głębokiej patelni, smaż aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Dodaj cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość jeszcze 1-2 minuty. Na koniec całość zalej mlekiem, zagotuj.
Suchą kajzerkę zetrzyj na tarce. Z czerstwych bułek usuń skórkę, środek pokrój w kostkę o wymiarach 5x5 mm. Przełóż do miski, zalej przestudzonym mlekiem, dodaj jajka, bułkę tartą oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Mokrymi dłońmi uformuj z masy niewielkie kulki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut (w połowie czasu gotowania odwróć na drugą stronę). Podawaj z zupą.
80 minut. Porcja: 390 kilokalorii
Do zupy można dodać koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory (bez skórki).Źródło: Świat i Ludzie