Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z knedlikami"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 864
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1603
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 864
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1603
Składniki
Warzywa obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z włoszczyzny pokrój w mniejsze kawałki lub talarki. Kapustę drobno poszatkuj.
Umyte mięso włóż do garnka. Wlej 2 i 1–3 l wody, dodaj warzywa z włoszczyzny, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Gotuj na średnim ogniu 45-60 minut (aż mięso zmięknie). Następnie dodaj ziemniaki, gotuj aż zmiękną (10-15 minut). Na koniec dodaj poszatkowaną kapustę, gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla lub głębokiej patelni, smaż aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Dodaj cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość jeszcze 1-2 minuty. Na koniec całość zalej mlekiem, zagotuj.
Suchą kajzerkę zetrzyj na tarce. Z czerstwych bułek usuń skórkę, środek pokrój w kostkę o wymiarach 5x5 mm. Przełóż do miski, zalej przestudzonym mlekiem, dodaj jajka, bułkę tartą oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Mokrymi dłońmi uformuj z masy niewielkie kulki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut (w połowie czasu gotowania odwróć na drugą stronę). Podawaj z zupą.
80 minut. Porcja: 390 kilokalorii
Do zupy można dodać koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory (bez skórki).Źródło: Świat i Ludzie