Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonce

Przepis dnia 2019-09-21
Żurek na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1462

Dodano:

Odsłon: 4700

Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników. Skromna ilość składników a jak pysznie!

Składniki

  • 50 dkg kości wędzonych albo żeberek
  • 0,5 l zakwasu żytniego
  • 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • jajka ugotowane na twardo
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kości ugotowałam w 1,5 l wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane wyciągnęłam z wywaru.

    Kiełbasę pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.
    Dodałam do wywaru z kości.

    Wlałam zakwas i wymieszałam.. Dodałam posiekany w plasterki czosnek, chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam.

    Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam łyżkę płaską majeranku, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

  2. Z kości oskubałam mięso i dodałam do żurku.

    Odstawiłam żurek na 15 minut i po tym czasie nalewałam do talerzy. Do każdego talerza dodawałam jajko ugotowane na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń