Spis treści:
- Dania obiadowe ze szparagami
- Dania obiadowe ze szparagami i mięsem
- Dania obiadowe ze szparagami i owocami morza
- Wegetariańskie dania obiadowe ze szparagami
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Właśnie w tych miesiącach białe, zielone lub fioletowe warzywa smakują wyśmienicie i są łatwo dostępne w sklepach. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i pyszne danie obiadowe ze szparagami, koniecznie sprawdź poniższe propozycje. Znajdziesz tutaj zarówno wegetariańskie, jak i mięsne posiłki dla ciebie i twoich bliskich.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, na ile sposobów można je wykorzystać
Dania obiadowe ze szparagami
Szparagi mogą być głównym składnikiem twojego obiadu. Szczególnie w czasie upałów, gdy apetyt nieco maleje, warto sięgnąć po lżejszy, a wciąż pełnowartościowy i smaczny posiłek. Dania obiadowe ze szparagami to np. zielone warzywa z sosem beszamelowym albo szparagi w pomidorach. Często do głównego składnika wystarczy dodać jeden lub dwa produkty i ekspresowa potrawa gotowa.
Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską, zdecyduj się na pieczone zielone szparagi z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czosnku, orzeszków piniowych, oliwek i szpinaku. Taki obiad - choć prosty w przygotowaniu - jest bardzo esencjonalny.
1. Śródziemnomorskie pieczone szparagi
Zobacz przepisSzybki obiad ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szparagi w sosie beszamelowym
Zobacz przepisSzparagi w sosie beszamelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dania obiadowe ze szparagami i mięsem
Jeśli marzysz o bardziej sycącej propozycji, świetnym pomysłem będą dania obiadowe ze szparagami i mięsem. Pamiętaj, że warzywa możesz komponować z niemal każdym jego rodzajem, m.in. kurczakiem, indykiem, wołowiną, wieprzowiną, szynką czy boczkiem. Lekkim obiadem mogą być np. zapieczone szparagi, zawinięte w plastry boczku i posypane startym parmezanem. Inna propozycja dania obiadowego ze szparagami i mięsem to soczysty burger wołowo-wieprzowy z dodatkiem zielonych warzyw. Na obiad rewelacyjnie sprawdzą się także roladki czy kotlety mielone, w których środku znajdą się właśnie szparagi.
1. Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami
Zobacz przepisObiad ze szparagami i mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety mielone ze szparagami
Zobacz przepisKotlety mielone ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Fileciki ze szparagami i jajkiem
Zobacz przepisFilet ze szparagami i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Carbonara ze szparagami
Zobacz przepisMakaron ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Roladki ze szparagami
Zobacz przepisRoladki ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Burger ze szparagami
Zobacz przepisBurger ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zapiekanka makaronowa ze szparagami
Zobacz przepisZapiekanka makaronowa ze szparagami, szynką i pod beszamelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tagliatelle ze szparagami i boczkiem
Zobacz przepisTagliatelle ze szparagami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dania obiadowe ze szparagami i owocami morza
Miłośnicy słonawych i „morskich" potraw, ucieszą się z pewnością z połączenia szparagów z owocami morza lub rybami. Dania obiadowe w tym stylu są eleganckie i pasują zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie czy imprezę z bliskimi. Co zaserwować gościom obok warzyw? Możesz postawić na szparagi z krewetkami, łososiem, dorszem albo podane z aromatycznym sosem tuńczykowym. Danie główne podaj w formie risotto, z pieczonymi ziemniakami albo po prostu - bez dodatków.
2. Risotto ze szparagami i krewetkami
Zobacz przepisSzparagi z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami
Zobacz przepisDorsz ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wegetariańskie dania obiadowe ze szparagami
Nie przepadasz za mięsem czy owocami morza, a chciałbyś zjeść sycącą potrawę? Może zainspirujesz się naszymi wegetariańskimi daniami obiadowymi ze szparagami, które są nie tylko pyszne, ale też tańsze od mięsnych i rybnych propozycji.
Biała odmiana warzyw jest delikatna w smaku i świetnie łączy się np. z makaronem (m.in. gnocchi, pappardelle, ryżowym). Zielone czy fioletowe szparagi to baza do jarskiej zapiekanki lub tarty. Taki wypiek - w wersji ekspresowej - przygotujesz na podstawie półproduktu, czyli dostępnego w sklepie ciasta francuskiego.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podał szparagi z kopytkami - ta sycąca, mączna potrawa skutecznie zahamuje apetyt na długo. Szparagi wyśmienicie komponują się też z jajkiem, więc niezależnie od jego postaci (na twardo, sadzone, w koszulce) warto go dodać do takiego wegetariańskiego obiadu. Podkręć smak dania przyprawami - świeżo zmielonym pieprzem lub odrobiną chilli.
1. Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Zobacz przepisTarta ze szparagami na cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce
Zobacz przepisMakaron ze szparagami i jajkiem w koszulce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zapiekane szparagi
Zobacz przepisZapiekanka wegetariańska ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tarta ze szparagami
Zobacz przepisTarta z białymi szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Zobacz przepisRisotto ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidory faszerowane pęczakiem i szparagami
Zobacz przepisPomidory faszerowane pęczakiem i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Szparagi z makaronem i sosem
Zobacz przepisSzparagi z makaronem i sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »