Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Składniki
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka i ucieraj mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonego masła dodaj śmietanę, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przelej do masy jajecznej, wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj lukier. Do kubeczka wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Gdyby był za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie