Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka ponczowa z owocami"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 857
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1754
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6267
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 857
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1754
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6267
Składniki
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób w mące zagłębienie.
Rozczyn wlej w zagłębienie i przysyp niewielką ilością mąki. Miskę z mą ką i rozczynem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj na puch z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilino- wym, połącz ze szczyptą soli oraz roztopionym, przestudzonym masłem i dodaj do mąki z rozczynem.
Dokładnie wyrabiaj wszystkie , aż otrzymasz dość luźne ciasto. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto przełóż do formy i jeszcze odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200° C około 50 minut.
Rum, białe wino i 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem, a gdy ostygnie nasącz ponczem babkę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Rozmrożone owoce delikatnie opłucz i osusz.
Jabłko lub brzoskwinie pokrój w półplasterki. Środek babki wypełnij bitą śmietaną i owocami oraz przybierz świeżą miętą.
180 minut Porcja: 405 kilokalorii.
<strong>Do nasączenia babki możesz wykorzystać słodką i mocną herbatę z cytryną.</strong>Źródło: Świat i Ludzie