Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka ponczowa z owocami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób w mące zagłębienie.
Rozczyn wlej w zagłębienie i przysyp niewielką ilością mąki. Miskę z mą ką i rozczynem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj na puch z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilino- wym, połącz ze szczyptą soli oraz roztopionym, przestudzonym masłem i dodaj do mąki z rozczynem.
Dokładnie wyrabiaj wszystkie , aż otrzymasz dość luźne ciasto. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto przełóż do formy i jeszcze odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200° C około 50 minut.
Rum, białe wino i 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem, a gdy ostygnie nasącz ponczem babkę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Rozmrożone owoce delikatnie opłucz i osusz.
Jabłko lub brzoskwinie pokrój w półplasterki. Środek babki wypełnij bitą śmietaną i owocami oraz przybierz świeżą miętą.
180 minut Porcja: 405 kilokalorii.
<strong>Do nasączenia babki możesz wykorzystać słodką i mocną herbatę z cytryną.</strong>Źródło: Świat i Ludzie