Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z wiśniami"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7867
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1068
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13625
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7867
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1068
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13625
Składniki
Wiśnie umyj pod bieżącą wodą, osącz, wydryluj. Jeżeli nie masz drylownicy, pestki z wiśni możesz usunąć agrafką (musi być zapięta – wbijamy ją w miejsce, gdzie był ogonek, częścią, która się nie rozpina) lub rozgiętym spinaczem. Owoce włóż do miseczki, dodaj 2 łyżki mąki, delikatnie wymieszaj. Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Do miski włóż miękką margarynę lub masło. Dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny, utrzyj mikserem. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę ucieraj. Do ciasta dodaj wiśnie. Całość wymieszaj łyżką.
Foremkę do babki z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
<strong>: 100 minut Porcja: 280 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie