Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barwne ciasto cygańskie"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3815
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 393
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3815
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3824
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 393
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Składniki
Cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Przepis przysłała Katarzyna Jaworek z Mętkowa
. Ciasto: białka ubij, stopniowo dodając cukry. Ubijaj, dodając naprzemiennie półtorej szklanki mąki, wymieszanej z proszkiem oraz olej. Ciasto podziel na cztery części. Do pierwszej dodaj mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie wymieszaj.
Na blaszkę (25x35 cm) nakładaj na przemian po 2 łyżki każdego ciasta (zacznij od środka i nakładaj w to samo miejsce, aby pow stały kręgi). Piecz 45 min w 180°C. Ostudź. Przekrój na 2 placki.
Masa: galaretki rozpuść osobno w szklance wrzątku. Cztery galaretki wylej na płaskie naczynia. Gdy stężeją, pokrój w kostkę. Ostatnią tężejącą galaretkę zmiksuj z serkami. Dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj. Masę rozsmaruj na spodnim cieście, przykryj drugim plackiem. Schłodź.
<strong>Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 12, cena za porcję: 1,40 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie