Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt brzoskwiniowy"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 35
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 309
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1328
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 133
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 35
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 309
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1328
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 133
Składniki
Żółtka ucieramy z połową cukru tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dajemy stopniowo, bardzo delikatnie mieszając łyżką, pianę z białek. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C w formie o bokach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć, dodajemy jogurt i połowę odsączonych z syropu i pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Mieszamy.
ponczu mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę, dekorujemy ćwiartkami pozostałych brzoskwiń. Na kilka godzin wkładamy do lodówki.
<strong>Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0, 80 zł.</strong>Źródło: Rewia