Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt brzoskwiniowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20779
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20779
Składniki
Żółtka ucieramy z połową cukru tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dajemy stopniowo, bardzo delikatnie mieszając łyżką, pianę z białek. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C w formie o bokach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć, dodajemy jogurt i połowę odsączonych z syropu i pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Mieszamy.
ponczu mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę, dekorujemy ćwiartkami pozostałych brzoskwiń. Na kilka godzin wkładamy do lodówki.
<strong>Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0, 80 zł.</strong>Źródło: Rewia