Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z masą cytrynową"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2185
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2185
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Przepis przysłała Marta Druć z Sokółki
Biszkopt: 5 jajek, po 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 3 cytryny, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, kostka margaryny, pół szklanki cukru pudru.
Ponadto: 3 op. herbatników, 2 dowolne galaretki (najlepiej żółte), kilka ciastek delicji, mandarynki, pomarańcze.
Biszkopt: jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem, wymieszaj z masą jajeczną. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Masa: z cytryn wyciśnij sok. Wlej do garnuszka, dodaj półtorej szklanki wody i cukier. Zagotuj. Szklankę wody wymieszaj z budyniami. Wlej do gotującej się wody z sokiem, ugotuj budyń. Ostudź. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem, dodając powoli po łyżce masę budyniową.
Na biszkopt wyłóż masę cytrynową, rozsmaruj, ułóż herbatniki. Schłodź. Galaretki przygotuj wg instrukcji. Delicje pokrój na 3 części, mandarynki lub pomarańcze podziel na cząstki. Ułóż razem z delicjami na cieście, zalej tężejącą galaretką. Schłodź.
<strong>Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 12, cena za porcję 1,70 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie