Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z orzeźwiającą masą"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4306
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 813
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1083
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4306
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 813
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1083
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij, powoli dosypując cukier waniliowy oraz 1/2 szkl. cukru.
Pianę wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Dodaj żółtka. Wsyp obydwie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je ok. 35 minut w temp. 175 st. Dobrze wystudź. Następnie biszkopt rozetnij na 2 równe blaty.
Porzeczki przebierz, odłóż trochę do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Żelatynę namocz i rozpuść wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym i ubij. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem oraz żelatyną. Do tężejącej masy dodaj porzeczki. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem.
Przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 4 godz. Odłożone owoce oprósz cukrem pudrem. Udekoruj nimi tort. Ewentualnie posyp go jeszcze cukrem pudrem.Źródło: Tina