Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z orzeźwiającą masą"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 211
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 251
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 99
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2167
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 211
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 251
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 99
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2167
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij, powoli dosypując cukier waniliowy oraz 1/2 szkl. cukru.
Pianę wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Dodaj żółtka. Wsyp obydwie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je ok. 35 minut w temp. 175 st. Dobrze wystudź. Następnie biszkopt rozetnij na 2 równe blaty.
Porzeczki przebierz, odłóż trochę do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Żelatynę namocz i rozpuść wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym i ubij. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem oraz żelatyną. Do tężejącej masy dodaj porzeczki. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem.
Przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 4 godz. Odłożone owoce oprósz cukrem pudrem. Udekoruj nimi tort. Ewentualnie posyp go jeszcze cukrem pudrem.Źródło: Tina