Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z orzeźwiającą masą"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3841
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 405
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 763
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3841
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 405
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 763
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij, powoli dosypując cukier waniliowy oraz 1/2 szkl. cukru.
Pianę wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Dodaj żółtka. Wsyp obydwie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je ok. 35 minut w temp. 175 st. Dobrze wystudź. Następnie biszkopt rozetnij na 2 równe blaty.
Porzeczki przebierz, odłóż trochę do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Żelatynę namocz i rozpuść wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym i ubij. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem oraz żelatyną. Do tężejącej masy dodaj porzeczki. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem.
Przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 4 godz. Odłożone owoce oprósz cukrem pudrem. Udekoruj nimi tort. Ewentualnie posyp go jeszcze cukrem pudrem.Źródło: Tina