Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z porzeczkami"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1473
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1376
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 267
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1473
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1376
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 267
Składniki
Z umytych i osuszonych porzeczek usuń szypułki. Posyp je 2 łyżkami mąki pszennej i delikatnie wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Ucieraj mikserem tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj olej, kilka kropli aromatu waniliowego oraz skórkę otartą z cytryny i jeszcze chwilkę ucieraj, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec stopniowo wsyp suche , wymieszaj. Do ciasta dodaj obtoczone w mące czarne porzeczki, delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę o wymiarach 24x24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Sztuka: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie