Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z porzeczkami"
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3506
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 52
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3037
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 182
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 136
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3506
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 52
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3037
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 182
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 136
Składniki
Z umytych i osuszonych porzeczek usuń szypułki. Posyp je 2 łyżkami mąki pszennej i delikatnie wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Ucieraj mikserem tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj olej, kilka kropli aromatu waniliowego oraz skórkę otartą z cytryny i jeszcze chwilkę ucieraj, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec stopniowo wsyp suche , wymieszaj. Do ciasta dodaj obtoczone w mące czarne porzeczki, delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę o wymiarach 24x24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Sztuka: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie