Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka black and white"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1658
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1435
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1447
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1593
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1658
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1435
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1447
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1593
Składniki
Gdy polewa nieco stężeje, udekoruj ciastka kawałkami orzechów włoskich, całymi orzechami laskowymi albo np. migdałami.
<strong>:</strong>
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą pianę, dolej 100 ml wody i olej, potem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do ciasta.
Blachę z wyższymi krawędziami wysmaruj tłuszczem i rozprowadź na niej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto piecz ok. 30 minut.
Zrób krem. Wlej mleko do rondelka, zagotuj z cukrem i orzechami. Schłodź, wlej rum. Posmaruj ciasto kremem, wstaw do lodówki.
Polewa: mleko w proszku i cukier puder utrzyj z masłem na gładką masę (jeżeli zbyt się klei, dodaj więcej mleka w proszku). Rozwałkuj między dwiema foliami spożywczymi na cienki płat i ostrożnie przykryj nim wyjęte z lodówki ciasto.
Rozpuść polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Pokrój ciasto w kwadraty i ukośnie mocz je w tej polewie.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 1 zł.
<strong>Kalorie: porcja 580 kcal</strong>Źródło: Na żywo