Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka black and white"
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 90
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 127
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 71
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 90
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 127
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 71
Składniki
Gdy polewa nieco stężeje, udekoruj ciastka kawałkami orzechów włoskich, całymi orzechami laskowymi albo np. migdałami.
<strong>:</strong>
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą pianę, dolej 100 ml wody i olej, potem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do ciasta.
Blachę z wyższymi krawędziami wysmaruj tłuszczem i rozprowadź na niej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto piecz ok. 30 minut.
Zrób krem. Wlej mleko do rondelka, zagotuj z cukrem i orzechami. Schłodź, wlej rum. Posmaruj ciasto kremem, wstaw do lodówki.
Polewa: mleko w proszku i cukier puder utrzyj z masłem na gładką masę (jeżeli zbyt się klei, dodaj więcej mleka w proszku). Rozwałkuj między dwiema foliami spożywczymi na cienki płat i ostrożnie przykryj nim wyjęte z lodówki ciasto.
Rozpuść polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Pokrój ciasto w kwadraty i ukośnie mocz je w tej polewie.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 1 zł.
<strong>Kalorie: porcja 580 kcal</strong>Źródło: Na żywo