Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka wiśniowe"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1295
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1295
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Podgrzej pół szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Dodaj 6 łyżek cukru. Wkrusz drożdże i wymieszaj. Mąkę przesiej, wsyp sól. Wlej zaczyn drożdżowy, wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto francuskie rozmroź, rozwałkuj na placek o bokach 20 cm. Wyrośnięte drożdżowe znów zagnieć i rozwałkuj na kwadrat o boku 30 cm. Połóż na nim płat francuskiego. Zawiń rogi do środka tak, by powstała koperta. Złóż ją wzdłuż dłuższego boku na pół. Ciasto znów lekko rozwałkuj i włóż do lodówki.
Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami cukru i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń i gotuj, aż zgęstnieje. Wiśnie odsącz, zalewę zagotuj. Do zalewy wsyp galaretkę i wymieszaj. Ciasto ułóż na stolnicy, rozwałkuj na placek 30x40 cm i potnij na 10 kwadratów. Rogi każdego załóż do środka, by powstała koperta. Na środek każdej nałóż porcję budyniu.
Żółtko połącz ze śmietaną i posmaruj brzegi ciastek. Piecz je 25 minut w 175o C. Na środek upieczonych ciastek połóż wiśnie. Owoce posmaruj tężejącą galaretką. Ciastka oprósz cukrem pudrem i udekoruj miętą. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 330 kcalŹródło: Na żywo