Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka z żurawiną i czekoladą"
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2928
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2928
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i jajkami na gładki krem. Gorzką i mleczną czekoladę pokrój w drobne kawałki. Owoce suszonej żurawiny opłucz i odsącz. Orzeszki drobno posiekaj.
Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Czekoladę, żurawinę i orzeszki dodaj do piany z jajek i przesiej na nią mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlej mleko, wymieszaj i zagnieć twardsze ciasto.
Łyżeczką oddzielaj z ciasta kawałki i kładź je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180o C przez ok. 15 minut.
Każde ciastko w prosty sposób możesz też ozdobić kolorowym lukrem (do kupienia w marketach) lub specjalnymi pisakami z masą spożywczą.
Czas przygotowania: ok. 35 min. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 108 kcal.</strong>Źródło: Na żywo