Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto cytrynowe"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Składniki
Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i osusz. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę; wyciśnij sok z cytryny.
W rondelku rozpuść masło. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Do drugiej miski włóż żółtka, wsyp cukier i miksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z cytryny i miksuj na gładką masę.
Na koniec dodaj ubite białka i całość delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię łyżką. Piekarnik nagrzej do 175°C, wstaw tortownicę z ciastem i piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Ciasto możesz też nasączyć przygotowanym własnoręcznie syropem. Do kubeczka wlej sok z 1 cytryny, 2 łyżki wody i rumu, dodaj 3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuj w wielu miejscach np. wykałaczką i nasącz je tak przygotowanym syropem.
70 minut Porcja: 290 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie