Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, wyjątkowo wilgotne i pyszne w smaku
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1272
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1272
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy.
W innym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę,, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. około 25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe.
Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i studzimy. Można je polać polewą, udekorować owocami. W moim przypadku ciasto przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i żelatyny. Wierzch ciasta również posmarowałam śmietaną i przybrałam malinami.