Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, wyjątkowo wilgotne i pyszne w smaku
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72588
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 537
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15587
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3416
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72588
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 537
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15587
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3416
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy.
W innym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę,, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. około 25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe.
Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i studzimy. Można je polać polewą, udekorować owocami. W moim przypadku ciasto przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i żelatyny. Wierzch ciasta również posmarowałam śmietaną i przybrałam malinami.