Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z malinami lub truskawkami, w zależności w jakim sezonie zabierzemy się do upieczenia tego smacznego ciacha. Wybierzmy owoce, które świetnie romansują z gorzką czekoladą, jogurt, który cudnie współgra z nasionami chia, oraz mleko kokosowe, które w połączeniu ze słodkimi truskawkami lub malinami sprawia, że ciasto jest lekkie i orzeźwiające w smaku.
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 851
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6960
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 437
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1607
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3277
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 851
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6960
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 437
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1607
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3277
Składniki
Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier. Miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao, oraz posiekaną na kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie średnica 25 cm) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180⁰C. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka.
Warstwa owocowa: Truskawki myjemy, blendujemy na gładką masę, wrzucamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe i cukier, zagotowujemy, dodajemy agar i gotujemy przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, po 5 minutach dodajemy nasiona chia i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa będzie się lekko ścinać wykładamy ją na przestudzony blat ciasta. I to już będą w zasadzie sekundy, bo dzięki agarowi masa twardnieje bardzo szybko.
Warstwa biała: Jogurt mieszamy z nasionami chia oraz syropem z agawy. Odstawiamy na 1 godzinę, by nasiona napęczniały. Nasiona zagęszczą jogurt, więc nie trzeba dodawać już nic innego. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę truskawkową. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i kolejnego dnia cieszymy się pysznym, wilgotnym ciastem. Co do słodkości, możecie wykorzystać dowolny cukier lub słodzidło. Najlepiej spróbować masę przed wyłożeniem jej na ciasto i dosłodzić wedle gustu.