Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto czekoladowo-orzechowe"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 971
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5550
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17909
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 971
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5550
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17909
Składniki
Połowę czekolady zetrzeć. Jajka ubić z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać mąkę. Wlać śmietanę.
Dodać startą czekoladę oraz mielone orzechy i migdały. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mielonymi orzechami. Wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć ciasto z formy i poczekać, aż całkowicie wystygnie.
Pistacje (niesolone), całe migdały oraz orzechy brazylijskie grubo posiekać. Rozłożyć je na wierzchu ciasta. Pozostałą czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
Przelać do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Wyciskać na orzechowy wierzch cienkie paseczki czekolady, robiąc dekoracyjne esy-floresy.
Czas przygotowania: Około 90 minutŹródło: Życie na gorąco