Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto czekoladowo-orzechowe"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22076
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22076
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Składniki
Połowę czekolady zetrzeć. Jajka ubić z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać mąkę. Wlać śmietanę.
Dodać startą czekoladę oraz mielone orzechy i migdały. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mielonymi orzechami. Wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć ciasto z formy i poczekać, aż całkowicie wystygnie.
Pistacje (niesolone), całe migdały oraz orzechy brazylijskie grubo posiekać. Rozłożyć je na wierzchu ciasta. Pozostałą czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
Przelać do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Wyciskać na orzechowy wierzch cienkie paseczki czekolady, robiąc dekoracyjne esy-floresy.
Czas przygotowania: Około 90 minutŹródło: Życie na gorąco