Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto czereśniowe"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 983
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 191
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 148
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14989
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 983
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 191
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 148
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14989
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę, dodaj sól. Masło pokrój na kawałki i wraz z jajkiem dodaj do mąki. Ze składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Formę do tart wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do formy. Odetnij wystające ponad formę brzegi.
Przygotuj ciasto ucierane: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, stopniowo dodawaj jajka. Do masy z masłem dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto i ułóż je na kruchym.
Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Owoce ułóż w formie jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią jeszcze gorące ciasto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 325 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie