Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto drożdżowe z soczystą gruszką. Pyszny smak i efektowy wygląd.
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 23
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 14
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 24
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 32
Pychota. Polecam.
Odsłon: 262
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 23
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 14
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 24
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 32
Pychota. Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
Przygotowanie zaczynu: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie zagniatamy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.
Przed końcem wyrastania, kroimy gruszkę na cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokątny placek niezbyt cienki. W keksówce układamy na przemian pionowo plastry ciasta i gruszki. Po ułożeniu wszystkich kawałków staramy się tak uformować ciasto, aby zakryło gruszki w całości. Tak przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy kruszonką i pozostawiamy na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy przez 40-50 minut. Gdy ciasto będzie za bardzo się rumienić możemy przykryć jej papierem do pieczenia.