Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto gruszkowe z kokosem i porzeczkami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 420
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14484
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 420
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14484
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wodą. Dodaj mąkę z proszkiem, a potem pianę ubitą z białek. Wymieszaj i rozsmaruj ciasto na dwóch blachach z wyższą krawędzią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu schłódź, wyjmij.
Gruszki z sokiem zmiksuj, wlej rum. Jeden placek rozkrusz i wymieszaj z przecierem z gruszek.
Drugi placek posmaruj konfiturą i rozsmaruj na nim krem ponczowy. Wstaw do lodówki.
Zagotuj mleko i dodaj kokos. Gotuj przez chwilkę, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem i połącz z masą kokosową.
Rozsmaruj to na kremie ponczowym i popryskaj roztopioną polewą. Udekoruj gruszką.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 352 kcal.
Jeśli na plasterki gruszki wyłożysz tężejącą, kolorową galaretkę, np. pokrojoną na kawałeczki, ciasto będzie smaczniejsze i jeszcze bardziej apetyczne.Źródło: Na żywo