Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto gruszkowe z kokosem i porzeczkami"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 247
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4559
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 176
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 118
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 247
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4559
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 176
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 118
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wodą. Dodaj mąkę z proszkiem, a potem pianę ubitą z białek. Wymieszaj i rozsmaruj ciasto na dwóch blachach z wyższą krawędzią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu schłódź, wyjmij.
Gruszki z sokiem zmiksuj, wlej rum. Jeden placek rozkrusz i wymieszaj z przecierem z gruszek.
Drugi placek posmaruj konfiturą i rozsmaruj na nim krem ponczowy. Wstaw do lodówki.
Zagotuj mleko i dodaj kokos. Gotuj przez chwilkę, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem i połącz z masą kokosową.
Rozsmaruj to na kremie ponczowym i popryskaj roztopioną polewą. Udekoruj gruszką.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 352 kcal.
Jeśli na plasterki gruszki wyłożysz tężejącą, kolorową galaretkę, np. pokrojoną na kawałeczki, ciasto będzie smaczniejsze i jeszcze bardziej apetyczne.Źródło: Na żywo