Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto jagodowe z bezami"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1216
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1266
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1216
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1266
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Składniki
Marcepan zetrzyj drobno i lekko podgrzej. Miękkie masło utrzyj z marcepanem, miąższem z wanilii, cukrem i szczyptą soli. Oddziel żółtka od białek i ubijając, dodaj do ciasta.
Do kremu marcepanowo-masłowego dodaj mleko i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto. Jagody lekko rozmroź. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i zapiekaj przez 20 minut.
Z białek i szczypty soli ubij półsztywną pianę. Następnie stale ubijając, stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier. Ubijaj, aż piana będzie sztywna.
Za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką utwórz na podpieczonym cieście kopczyki z piany. Ciasto dopiekaj w temperaturze 160° C, aż zróżowieją bezy. Przed podaniem pokrój na kwadraty.
Zamiast czarnych jagód do ciasta możesz wykorzystać gęstą konfiturę, np. śliwkową lub z wiśni. Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja ok. 346 kcal.Źródło: Na żywo