Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto jagodowe z bezami"
Kremowe masełko z pestek dynii z solą. Dodaję do smoothie, koktajli, sałatek...
Odsłon: 31
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 113
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 71
Kremowe masełko z pestek dynii z solą. Dodaję do smoothie, koktajli, sałatek...
Odsłon: 31
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 113
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 71
Składniki
Marcepan zetrzyj drobno i lekko podgrzej. Miękkie masło utrzyj z marcepanem, miąższem z wanilii, cukrem i szczyptą soli. Oddziel żółtka od białek i ubijając, dodaj do ciasta.
Do kremu marcepanowo-masłowego dodaj mleko i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto. Jagody lekko rozmroź. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i zapiekaj przez 20 minut.
Z białek i szczypty soli ubij półsztywną pianę. Następnie stale ubijając, stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier. Ubijaj, aż piana będzie sztywna.
Za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką utwórz na podpieczonym cieście kopczyki z piany. Ciasto dopiekaj w temperaturze 160° C, aż zróżowieją bezy. Przed podaniem pokrój na kwadraty.
Zamiast czarnych jagód do ciasta możesz wykorzystać gęstą konfiturę, np. śliwkową lub z wiśni. Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja ok. 346 kcal.Źródło: Na żywo