Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto makowo-brzoskwiniowe"
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3519
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 362
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1742
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3519
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 362
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1742
Składniki
Suchy mak dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy z cukrem, delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie z obydwiema mąkami i zmielonym makiem.
Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na 4 jednakowej grubości placki.
Brzoskwinie osączamy, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Połowę zalewy brzoskwiniowej doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy i mieszamy z cząstkami brzoskwiń.
Śmietanę ubijamy, dodając cukier puder i śmietan-fix. Dzielimy na cztery części. Placki ciasta przekładamy naprzemiennie warstwami tężejącej galaretki brzoskwiniowej i bitej śmietany. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi brzoskwiniami.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 549 kcal. Białko: 8 g/ Tłuszcz: 21g/ Węglowodany: 55 g.Źródło: Rewia