Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto makowo-brzoskwiniowe"
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 97
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 72
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 35
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 76
Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być je...
Odsłon: 74
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 97
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 72
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 35
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 76
Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być je...
Odsłon: 74
Składniki
Suchy mak dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy z cukrem, delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie z obydwiema mąkami i zmielonym makiem.
Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na 4 jednakowej grubości placki.
Brzoskwinie osączamy, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Połowę zalewy brzoskwiniowej doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy i mieszamy z cząstkami brzoskwiń.
Śmietanę ubijamy, dodając cukier puder i śmietan-fix. Dzielimy na cztery części. Placki ciasta przekładamy naprzemiennie warstwami tężejącej galaretki brzoskwiniowej i bitej śmietany. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi brzoskwiniami.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 549 kcal. Białko: 8 g/ Tłuszcz: 21g/ Węglowodany: 55 g.Źródło: Rewia