Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto marchewkowe"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 21
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 48
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 34
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 21
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 48
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 34
Składniki
Do dekoracji: 12 dag marmolady, np. morelowej, 10 dag masy marcepanowej, zielony barwnik spożywczy, 15 kandyzowanych wisienek, pestki dyni
Marchewki oskrob i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółtka utrzyj z połową cukru i skórką z cytryny. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Potem obie masy lekko wymieszaj, dodaj sok z cytryny, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Po chwili mieszania dodaj posiekane nasiona dyni oraz drobno siekane migdały ze skórką.
Prostokątną formę do pieczenia (30x40 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Rozsmaruj w niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 160° C piekarnika. Piecz około 40 min, po czym pozostaw w formie do wystygnięcia.
Ciasto przekrój na pół. Każdą część posmaruj z wierzchu połową marmolady i ułóż jedną na drugiej.
Masę marcepanową połącz z jasnozielonym barwnikiem, rozwałkuj na cienki placek o rozmiarach 20x30 cm i połóż na wierzchu ciasta z marmoladą. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środku każdego umieść kandyzowaną wisienkę, a wokół poukładaj pestki dyni.
70 minut, Porcja: 245 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie