Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chlebowe jest znane od niepamiętnych czasów jako praktyczny sposób na zagospodarowanie pozostałości czerstwego pieczywa. Dawniej występowało w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – dodawano wszystko, co było akurat pod ręką. Obecnie ciasto chlebowe jest podawane najczęściej na słodko, dodając do wypieku rodzynki, orzechy, banany, korzenne przyprawy lub czekoladę. Dopełnieniem deseru jest pyszny sos karmelowy. Do przygotowania Oszczędniaka – słodkiego ciasta chlebowego możesz użyć pszennego chleba, bagietki lub chałki.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 42
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 870
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 42
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 870
Składniki
Wysmaruj foremkę-keksówkę masłem i wysyp mąką/bułką tartą. Chleb lub chałkę pokrój w kwadraty ok. 1,5 cm i dość ciasno rozłóż je w foremce tak, by nie pozostało dużo miejsca między fragmentami pieczywa.
W dużej misce wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, cukier, cynamon i sól. Powstałą masą polej chleb. Możesz dodać pokrojone suszone owoce, orzechy lub inne, ulubione dodatki. Odstaw blaszkę z ciastem na 30-40 minut, aby pieczywo miało czas namięknąć. Przed wstawieniem ciasta do pieca, posyp wierzch posiekaną czekoladą.
Wstaw foremkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, przykryj ciasto folią aluminiową lub przestaw opcje piekarnika na pieczenie dolne.
Upieczone ciasto wyjmij do ostudzenia, wyłóż z foremki i polej gotową polewą karmelową lub rozpuszczonym kajmakiem. Krój ciasto na kawałki i podawaj.