Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chlebowe jest znane od niepamiętnych czasów jako praktyczny sposób na zagospodarowanie pozostałości czerstwego pieczywa. Dawniej występowało w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – dodawano wszystko, co było akurat pod ręką. Obecnie ciasto chlebowe jest podawane najczęściej na słodko, dodając do wypieku rodzynki, orzechy, banany, korzenne przyprawy lub czekoladę. Dopełnieniem deseru jest pyszny sos karmelowy. Do przygotowania Oszczędniaka – słodkiego ciasta chlebowego możesz użyć pszennego chleba, bagietki lub chałki.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 81
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 508
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 114
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 81
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 508
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 114
Składniki
Wysmaruj foremkę-keksówkę masłem i wysyp mąką/bułką tartą. Chleb lub chałkę pokrój w kwadraty ok. 1,5 cm i dość ciasno rozłóż je w foremce tak, by nie pozostało dużo miejsca między fragmentami pieczywa.
W dużej misce wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, cukier, cynamon i sól. Powstałą masą polej chleb. Możesz dodać pokrojone suszone owoce, orzechy lub inne, ulubione dodatki. Odstaw blaszkę z ciastem na 30-40 minut, aby pieczywo miało czas namięknąć. Przed wstawieniem ciasta do pieca, posyp wierzch posiekaną czekoladą.
Wstaw foremkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, przykryj ciasto folią aluminiową lub przestaw opcje piekarnika na pieczenie dolne.
Upieczone ciasto wyjmij do ostudzenia, wyłóż z foremki i polej gotową polewą karmelową lub rozpuszczonym kajmakiem. Krój ciasto na kawałki i podawaj.